Sintonitza’t amb l’energia de la primavera
El fet d’estar moltes setmanes confinats, fent vida a casa en el nostre nucli més íntim, ens ha desconnectat molt de l’entorn natural tot i que, internament, l’organisme està captant els senyals que li indiquen que està en plena primavera, realitzant el procés depuratiu propi d’aquesta època. Poc a poc anirem tornant a la vida quotidiana i podrem sortir més a l’exterior, on la llum, la temperatura i altres factors ens ajudaran a adaptar-nos a aquesta estació. Tenint en compte el moment que estem vivint a nivell global, estarem exposats a una sèrie d’agressions externes i el nostre sistema immunitari ha d’estar ben reforçat. Tot i les precaucions a nivell col·lectiu, també és important seguir unes pautes a nivell individual perquè puguem integrar-les en el nostre dia a dia. Des de la perspectiva de l’alimentació podem fer molta feina.
La primavera és un dels moments de l’any on el cos, de forma natural, fa net de tot el que hem anat acumulant durant els mesos més freds de l’hivern. Des de l’enfoc de la medicina tradicional xinesa, aquesta època és l’òptima per nodrir el fetge i la vesícula biliar que és important que estiguin en òptim rendiment per fer correctament les funcions de depuració i sintonitzar-se amb el moviment energètic de la primavera d’activació i creixement. Observant la natura podem apreciar com tot despunta, brota i germina. Això afecta a tots els éssers vius, inclosos nosaltres. És un moment d’obertura, on és important sentir-nos lleugers per donar pas a les èpoques més expansives i càlides de l’any.
Per mantenir el fetge i la vesícula biliar ben cuidats hem de tenir en compte unes directrius generals que després, en cada cas, podem personalitzar:
● Potenciar l’alimentació basada en verdures i fruites, especialment les de temporada, que ens ajuden a depurar el cos de forma natural: Verdures amargues- àcides, verdures de fulla verda, brots tendres i germinats.
● Reduir l’excés de proteïna animal compensant-ho amb la ingesta de proteïna vegetal tenint present que sigui complerta a nivell nutricional (llegums, fruits secs, llavors, etc).
● Triar hidrats de carboni, preferiblement del grup dels complexos, com els cereals integrals (arròs, mill, civada, ordi…). Evitar els sucres simples i les farines refinades. Disminuir també greixos saturats com els embotits, les mantegues o els làctics.
● Escollir aliments amb coccions més lleugeres com els saltejats o els escaldats evitant els estils de cocció amb molt d’oli (fregits, arrebossats…) i disminuint els d’efecte molt dens, pesat i concentrat com el forn, fumat o barbacoa.
● Evitar menjar en excés durant els àpats i sopar aviat i lleuger, per deixar descansar el cos facilitant que pugui fer totes les funcions de reparació durant la nit.
Aquests consells, han d’anar acompanyats d’una bona hidratació del cos, un descans reparador respectant les hores de son i exercici físic moderat i adaptat a cada cas i, si pot ser, en contacte amb la natura.